Dlaczego Salers?

Skoro jesteś na tej stronie to na pewno zadawałeś albo nadal zadajesz sobie pytanie dlaczego miałbyś hodować bydło rasy Salers, zamiast rasy, którą hoduje Twój sąsiad ;). Poniżej zabrane są najważniejsze fakty o Salersach, które pomogły nam zdecydować się właśnie na tą rasę i dzięki którym praca z nimi jest stosunkowo łatwa, daje dużo satysfakcji i przynosi wymierne korzyści.

Bydło tej rasy żyje 12-16 lat w bardzo dobrym zdrowiu. Salersy mają równiż mocne kopyta, dzięki czemu kalectwo jest bardzo rzadkim problemem tej rasy.

Dzięki wysokim zdolnościom adaptacyjnym hodowla nie wymaga pomieszczeń inwentarskich i może odbywać się na pastwisku przez cały rok.

Doskonale sprawdza się w wypasie na pastwiskach górskich (rasa dobrze przystosowana do żywienia ekstensywnego), jednak dobrze sprawdza się również w opasie intensywnym albo półintensywnym.

Salers daje najwięcej cieląt w trakcie swojego życia (zdrowe cielęta nawet w 15-tym czy 16-tym roku), wskaźnikiem doskonałej płodności jest również krótki średni okres międzywycieleniowy trwający średnio tylko 374 dni.

Najbardziej mleczna rasa mięsna (średnio 11 litrów na dobę, w porównaniu do 4-6 litrów u innych ras mięsnych), co gwarantuje wysokie przyrosty masy cieląt w czasie odchowu.

Buhaje Salers są wyjątkowo skuteczne. Dzięki temu wystarczy mniejsza ilość byków potrzebnych w stadzie, a ilość naturalnie pokrytych matek będzie większa.

Krowy cieszą się opinią dobrych matek – opiekują się również nad cudzym potomstwem.

Roczne jałówki hodowlane ważą do 350 kg, buhajki do 450 kg, masa krów wynosi 650 – 850 kg, a buhajów 1000 – 1200 kg.

Salersy z dużym powodzeniem krzyżuje się innymi rasami mięsnymi jako rasa mateczna (bez trudu rodzą cielęta po buhajach blonde d’aquitane, charolaise czy limousine, a bardzo dobra opiekuńczość i mleczność matek zapewnia wysokie przyrosty masy ciała mieszańców w okresie odchowu